Kako zaposliti novega sodelavca:

6 nasvetov, kako se izogniti nevšečnostim pri zaposlovanju

 

Objavljeno: 03.04.2024

Kako se torej zaposlovanja, ko je vaš delovni dan poln drugih obveznosti in morate delovno mesto (včeraj :) ) zapolniti z usposobljenim strokovnjakom? Tukaj je pet koristnih predlogov in dodaten nasvet, ki vas bodo pripravili na uspešno izbiro:

1. Osredotočite se na opis delovnega mesta:

Ne glede na stanje na trgu dela in delovno mesto, za katero zaposlujete, je pisanje podrobnega in prepričljivega opisa delovnega mesta ključnega pomena za uspeh pri zaposlovanju najbolj nadarjenih. (Z njim lahko tudi zmanjšate število življenjepisov, ki jih morate prebirati).

Če gre za novo delovno mesto, ki ga poskušate zapolniti, dobro premislite o odgovornostih, ki jih želite, da jih prevzame zaposleni, tako v smislu vsakodnevnih nalog kot dolgoročnih projektov. Določite raven izobrazbe in izkušenj, ki jih mora imeti vaš idealni kandidat.

Če morate zaposliti osebo za zapolnitev prostega delovnega mesta, izkoristite priložnost in ocenite, ali želite pred ponovno zasedbo delovnega mesta narediti kakšne spremembe. Morda boste želeli dodati ali preložiti nekatere odgovornosti, zlasti če opis delovnega mesta v zadnjem času ni bil ažuriran.

Pri pisanju opisa delovnega mesta vključite dovolj informacij, da pritegnete iskalce zaposlitve, ki imajo znanja in izkušnje za to delovno mesto - vendar se izogibajte pisanju predolgega ali specifičnega opisa. Naštejte vse ključne zahteve in na kratko navedite, kako se bo meril uspeh izbranega zaposlenega.

2. Talente iščite povsod

Ko ste pripravljeni začeti zaposlovati kandidate, je priporočljivo, da čim bolj razširite svoje mreže in razmislite o zaposlitvi strokovnjakov, ki so zunaj vašega lokalnega trga, vendar bi lahko delali na daljavo. Priporočljivo je tudi, da delovno mesto objavite na svoji spletni strani in na zaposlitvenih portalih, ki so namenjeni panogi vašega podjetja, ter da odprto delovno mesto objavite na na družabnih omrežjih vašega podjetja .

Še en koristen nasvet za razširitev iskanja kandidatov je, da za priporočila prosite sedanje člane ekipe in zaupanja vredne sogovornike v svoji poklicni mreži. Ti so lahko pogosto dragocen vir obetavnih vodil, vključno s strokovnjaki, ki morda ne iščejo nove službe, vendar bi jih morda zanimala nova priložnost.

3. Poskrbite, da pri pregledu življenjepisov ne iščete bližnjic

Zavedamo se, da je lahko pregledovanje življenjepisov in drugega prijavnega gradiva precej zamudno. Vendar je zelo pomembno, da jih temeljito pregledate, saj vam pomagajo ugotoviti, ali se kandidatove kvalifikacije ujemajo z opisom delovnega mesta. Med pregledovanjem poiščite ključne besede in besedne zveze, ki se ujemajo s tistimi v objavi delovnega mesta. To kaže, da si je kandidat vzel čas za branje vašega oglasa in se neposredno odzval na vaše potrebe.

Pomembno je, da pri kandidatu ne preverjate le njegovega tehničnega znanja in spretnosti. Treba je preveriti tudi njegove mehke veščine, ki se lahko pokažejo na različne načine. Na primer, v življenjepisu in spremnem pismu lahko preverite, kako jasno piše. Lahko pa si ogledate podrobnosti iz njihove poklicne zgodovine, na primer, ali so pripravljali predstavitve na timskih sestankih ali sodelovali z ljudmi iz različnih oddelkov.

Nazadnje razmislite o tem, kakšen vpliv je imel kandidat na prejšnjih delovnih mestih. Ali je lahko pojasnil, kako je pomagal podjetju pri doseganju njegovih ciljev? Zelo pomembno je zaposliti delavca, ki lahko že od samega začetka prispeva k spremembam.

4. Poglobite se v postopek razgovora

Ko opravljate razgovore s potencialnimi zaposlenimi, se morate osredotočiti tako na tehnično znanje kot na medosebne spretnosti. Z odprtimi in hipotetičnimi vprašanji kandidatom omogočite, da podrobno predstavijo svoje izkušnje in spretnosti. S temi vprašanji lahko ocenite tudi njihove analitične in verbalne sposobnosti ter taktnost (kako na primer govorijo o prejšnjih delodajalcih), diplomatičnost (kako opisujejo interakcije z drugimi ekipami) in druge mehke veščine.

Bodite prijazni, pozorno poslušajte, ostanite zavzeti in po potrebi postavljajte dodatna vprašanja. Poskusite oceniti, kako dobro se je kandidat pripravil na razgovor, tako da preverite njegovo znanje o vašem podjetju in panogi. Ne pričakujte, da bo prebral vaše letno poročilo ali poznal celotno zgodovino vašega podjetja, vendar bi moral razumeti in ceniti poslanstvo in izdelek podjetja. Prizadevajte si zaposliti delavca, ki bo sprejel podjetje, ne le službo in plačo.

Čeprav bodo vaši pogovori seveda potekali različno, je dobro, da vsem kandidatom zastavite enaka splošna vprašanja, da bodo stvari poštene. Prav tako je dobro razložiti, kaj je posebnost vašega podjetja in njegove kulture. Ne pozabite, da so razgovori dvosmerni: Kandidat mora biti enako navdušen nad tem, da se bo pridružil ekipi. Če bo razgovor potekal dobro, boste lahko prepoznali, kdaj sta prisotna oba elementa.

5. Določite pravi razpon plače:

Povsem naravno je, da si kandidat vzame dan ali dva časa za razmislek o ponudbi za delo. Prav tako je mogoče, da bo prišlo do pogajanj, zlasti če si prizadevate pridobiti visoko usposobljenega in izkušenega strokovnjaka ali najeti talente za specializirano delovno mesto.

Med odločanjem kandidata bodite potrpežljivi in pošteni. Pomembno je zagotoviti, da kandidat ne bo zaposlen na delovno mesto, s katerim ne bo zadovoljen.

6. Dodatni nasvet za zaposlitev novega sodelavca

6. Dodatni nasvet za zaposlitev novega sodelavca

Se vam zdi postopek zaposlovanja še vedno prezahteven? Če je tako, vedite, da niste sami.

Uspešna zaposlitev zahteva veliko časa in energije, zlasti če se je lotevate sami. Zato se veliko vodij zaposlovanja za pomoč obrne na podjetje za reševanje talentov, kot je HR Center. Imamo desetletja izkušenj s posredovanjem kandidatov strankam za finančna, administrativna, IT, tehnična in proizvodna delovna mesta.

Naši rekruterji so usposobljeni tudi za pomoč podjetjem pri zaposlovanju delavcev na daljavo, s čimer pomagajo podjetjem pri njihovih prizadevanjih za dolgoročno uvedbo prilagodljivega modela talentov.

Postopek zaposlovanja je zapleten in predstavlja svojevrstno delo - vendar ni nujno, da je to samostojna misija. Ne glede na to, ali želite zaposliti enega zaposlenega ali angažirati skupino projektnih strokovnjakov, so vaše potrebe kratkoročne ali za polni delovni čas, vam lahko podjetje HR Center pomaga pri zaposlovanju usposobljenih strokovnjakov že danes.

 

Povezava do članka...